Grincsfa

Életem első grincsfáját készítettem el. Bevallom őszintén, mikor először láttam képen grincsfát, nem váltotta ki belőlem a “váó, ilyet muszáj csinálnom” érzést. Aztán egyre több képet láttam róla, gyönyörűen feldíszítve, így végül én is beszereztem a hozzávalókat a saját grincsfa készítéséhez.

Mi is kell egy grincsfához?:

  • zanót (virágosoknál, illetve virágpiacon lehet beszerezni)
  • oázis
  • kötöző drót
  • kaspó
  • díszítés ízlés szerint: én karácsonyi gömböket, pár fenyőágat, szalagot, “Boldog Karácsony” feliratot és égősort használtam.

 

Az oázist a kaspó méretére vágtam, majd beáztattam két órára, ennyi idő kell neki, hogy teleszívja magát vízzel. Szétbontottam a zanótot és egyesével beleszurkáltam az oázisba, közepétől kifele haladva. Fontos, hogy ha egyszer beleszúrtad, onnan ne vedd már ki, mert nem fogja megtartani az oázis. A szélére pár fenyőágat tűztem. Ezután adtam formát a grincsfámnak, kötöző dróttal tekertem körbe, úgy, hogy a megfelelő formáját kapja. A tetejét egészen visszahajtottam, így kapta meg a végleges formáját. Nyugodtan kínozhatjátok a zanót végét, ilyenkor még magasabb a nedvességtartalma, nem fog eltörni tőle. Olyat is láttam már, hogy bögrét akasztottak a legvégére, hogy az minél jobban lehúzza 🙂

 

 

Ezután már csak a díszítés volt hátra. Szalaggal körbe tekertem, felragasztottam rá a gömböket és a karácsonyi feliratot. Égősort is tettem rá a legvégén, az égőket befele fordítottam, úgy jobban hangsúlyozta a grincsfát.

Sok helyen olvastam, hogy erős illata van a zanótnak, amivel én nem igazán értek egyet, nekem karácsony hangulatom lett tőle 🙂 Lehet ducibb grincsfát is csinálni, ahhoz kb. 4-5 köteg zanótra lehet szükségetek.

Íme a végeredmény: